Motorrijders testen vandaag hun rijvaardigheden in heel Vlaanderen

Dag van de Motorrijder bereidt motards en hun motor voor op het nieuwe motorseizoen

Dag van de Motorrijder
Dag van de Motorrijder

Van alle weggebruikers tellen motorrijders het hoogste aantal gewonden en doden per afgelegde kilometer, ze blijven dus een erg kwetsbare groep in het verkeer. Zeker bij het begin van het motorseizoen is het extra opletten. Zowel voor de motorrijders zelf als voor de automobilisten is dat weer even wennen. Daarom organiseert verkeersveiligheidsorganisatie VSV samen met de Vlaamse overheid en partners uit de sector op zondag 24 maart de Dag van de Motorrijder.

Op 19 locaties in Vlaanderen kunnen motorrijders gratis zowel hun motor als hun eigen vaardigheden klaarstomen voor het nieuwe motorseizoen. Op elke locatie kunnen motorrijders hun rijvaardigheden opfrissen op het behendigheidsparcours en hun motorfiets technisch laten nakijken. Daarnaast bieden bepaalde locaties ook een begeleide rondrit, EHBO- of andere workshops en testritten aan.

Motorrijders blijven kwetsbaar

 

Volgens de eerste, voorlopige cijfers voor 2023 werden vorig jaar in Vlaanderen 1.214 letselongevallen met motorrijders geregistreerd. Daarbij kwamen 19 motorrijders om het leven en raakten er 1.194 gewond. In vergelijking met 2022 daalden zowel het aantal letselongevallen (-5,5%), het aantal gewonden (-5,0%) als het dodental (van 34 naar 19). Op tien jaar tijd is het dodental bijna gehalveerd (van 37 naar 19), het aantal gewonden nam over dezelfde periode af met meer dan een kwart af (van 1.667 naar 1.194) (bron: Federale politie, DGR/DRI/BIPOL). ​ 

Motorrijders en hun passagiers leggen ongeveer 0,6% van alle personenkilometers in Vlaanderen af, maar waren in 2023 betrokken bij 5% van alle letselongevallen.1 Daarbij vertegenwoordigen ze 4% van alle gewonden en 7% van alle doden in 2023. Van alle weggebruikers tellen motorrijders het hoogste aantal gewonden en doden per afgelegde kilometer, ze blijven dus een erg kwetsbare groep in het verkeer. Dat is met name te wijten aan het feit dat ze geen beschermend koetswerk om zich heen hebben, terwijl ze toch hoge snelheden kunnen halen. Door hun smalle profiel worden ze bovendien vaak minder goed opgemerkt door andere weggebruikers. ​ 

 

“Motorrijders stralen misschien stoerheid uit, maar blijven uiterst kwetsbaar. Per afgelegde kilometer lopen motorrijders aanzienlijk meer risico om bij een ongeval om het leven te komen of ernstig gewond te raken dan een gemiddelde autobestuurder. Om ongevallen te voorkomen, zijn een goede kijktechniek en defensief rijgedrag absoluut noodzakelijk. Met het begin van de lente is het dus geen overbodige luxe om je vaardigheden op te frissen. Daarom bieden we gratis advies en een kosteloze technische controle op 19 locaties verspreid over heel Vlaanderen.”- Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Tip voor motorrijders en autobestuurders

De VSV geeft 10 veiligheidstips aan motorrijders en automobilisten voor een veilige start van het motorseizoen.

Meer info over verkeersveiligheid Motorrijders

24 maart: 19 locaties in heel Vlaanderen

De Dag van de Motorrijder loopt op zondag 24 maart van 9.00 uur tot 17.00 uur in Alken, Antwerpen, Asse, Borgloon, Brasschaat, Brugge (2), Gent, Geraardsbergen, Gullegem, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Ieper, Maasmechelen, Malle, Mechelen, Ninove, Roeselare, Sint-Niklaas. Deelnemen is volledig gratis.

Het volledige programma, de exacte locaties en alle verdere praktische info:

Dag van de Motorrijder

Bron afgelegde personenkilometers: Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen 6 


Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Aidan Reinquin

Woordvoerder, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - [email protected] - www.vsv.be

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Contact