Extra waakzaam bij start motorseizoen

VSV geeft 10 veiligheidstips aan motorrijders en automobilisten voor een veilige start van het motorseizoen

Zachtere temperaturen en af en toe zelfs een streepje zon. Het mooiere weer van de komende dagen kondigt niet alleen de eerste tekenen van de lente aan, maar ook de start van het nieuwe motorseizoen. Na een lange winterslaap halen heel wat motorliefhebbers hun machine weer van stal. Dat is even wennen, zowel voor de motorrijders zelf als voor automobilisten. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) geeft daarom enkele gouden tips voor een veilige start van het motorseizoen. ​ ​

10 tips voor veilige start motorseizoen
10 tips voor veilige start motorseizoen

Extra opletten bij start motorseizoen

Het voorjaar is voor veel motorrijders hét moment om na een winterstop opnieuw de baan op te gaan. Zowel voor automobilisten als voor motorrijders is het dan dubbel uitkijken om ongevallen te vermijden. Door hun smalle profiel vallen motorrijders minder goed op in het verkeer en laten autobestuurders zich vaak verrassen door een motorrijder die “plots” opduikt.

In meer dan de helft (54%) van alle letselongevallen met motorrijders gaat het om een botsing met een personenwagen, zo blijkt uit een analyse van de meest recente Vlaamse ongevallencijfers door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. In 2022 vielen daarbij 15 dodelijke slachtoffers, of 43% van alle verkeersdoden onder motorrijders (in totaal vielen er 35 verkeersdoden onder motorrijders). ​

5 tips voor motorrijders

TIP 1 Doe een check-up ​

Als je je motor tijdens de winter een tijdje niet hebt gebruikt, is het verstandig om een kleine check-up te (laten) doen voor je je eerste lenterit maakt. Vooral ​ de bandenspanning, verlichting, richtingaanwijzers, batterij, koppeling en ketting zijn van belang.

TIP 2 Kies de juiste uitrusting 

Je uitrusting is je enige bescherming als je bij een valpartij of aanrijding op het asfalt belandt, en is dus van essentieel belang voor je veiligheid. Kies voor degelijk materiaal: een integraalhelm, motorhandschoenen, een motorjas en –broek, en motorlaarzen die je enkels beschermen. ​ ​ 

TIP 3 Zorg dat je zichtbaar bent en blijf uit de dode hoek 

Andere weggebruikers merken motorrijders vaak te laat of helemaal niet op. Hou daar rekening mee, en verwacht het onverwachte. Je moet altijd je dimlicht en achterlicht aan hebben, ook overdag. Een helm en motorkledij in heldere of felle kleuren zijn sterk aan te raden, net als reflecterend materiaal (een fluohesje of vest waarin reflecterende elementen verwerkt zitten). Maar denk eraan: zelfs mét die accessoires heb je nooit de volledige garantie dat anderen je zien! 

Ga nooit naast een stilstaande bus of vrachtwagen staan, maar blijf er enkele meters achter. 

TIP 4 Kies de meest veilige plek op de rijstrook

Als motorrijder rij je op 2/3 van de breedte van je rijstrook (links van het midden). Zo heb je een beter zicht op het verkeer en ben je zichtbaar voor andere weggebruikers. In heel wat verkeerssituaties is het echter veiliger om af te wijken van deze positie. Door een correcte positie te kiezen kan je heel wat mogelijke risico’s sneller opmerken of vermijden. Op de Dag van de Motorrijder krijg je hierover praktische tips. ​ ​ 

TIP 5 ​ Rij veilig door de file 

Bij fileverkeer mag je als motorrijder tussen de files door rijden, maar natuurlijk moet dit veilig gebeuren. Op autosnelwegen en autowegen ben je daarbij verplicht om tussen de twee meest links gelegen rijstroken te rijden. Je mag nooit sneller rijden dan 50 km/u en het snelheidsverschil tussen jou en de andere voertuigen mag niet meer dan 20 km/u bedragen.  

5 tips voor automobilisten 

TIP 1 Kijk twee keer voor je een manoeuvre uitvoert

Kijk extra uit voor motorrijders als je van rijstrook wisselt of een ander manoeuvre uitvoert: er kan zich een motorrijder in je dode hoek bevinden. Kijk altijd twee keer vooraleer je een manoeuvre begint (“kijken kijken”) en gebruik daarbij ook je binnen- en buitenspiegels. 

TIP 2 Wees extra waakzaam op kruispunten 

Kijk extra uit voor motorrijders als je een kruispunt nadert of oprijdt, of als je afslaat. Kijk altijd twee keer (“kijken kijken”). Geparkeerde wagens of grote voertuigen kunnen je zicht op een aankomende motorrijder beperken.

TIP 3 Gebruik je richtingaanwijzers 

Laat duidelijk zien wat je van plan bent: gebruik altijd je richtingaanwijzers om tijdig aan te kondigen dat je een manoeuvre wil uitvoeren. 

TIP 4 Hou minstens 2 seconden veiligheidsafstand

Hou op een droog wegdek minstens 2 seconden veiligheidsafstand als je achter een motorrijder rijdt, en zorg ervoor dat je kan stoppen als er iets onverwachts gebeurt (een valpartij bijvoorbeeld). Op een nat wegdek hou je minstens 3 seconden afstand. 

TIP 5 Parkeer veilig 

Parkeer veilig. Let er bij het openen van de autoportieren altijd op of er geen motorrijder komt aangereden. Kijk bij het wegrijden uit een parkeerplaats ook extra uit voor motorrijders. 

24 maart: Dag van de Motorrijder

Om motorrijders de kans te geven zichzelf en hun motor helemaal klaar te maken voor het nieuwe seizoen organiseert de VSV op zondag 24 maart 2024 de Dag van de Motorrijder. Motorrijders kunnen dan op 19 locaties in Vlaanderen deelnemen aan gratis activiteiten. Op elke locatie kunnen motorrijders hun rijvaardigheden opfrissen op het behendigheidsparcours en hun motorfiets technisch laten nazien. Daarnaast bieden bepaalde locaties ook een begeleide rondrit, EHBO- of andere workshops en testritten aan.

Meer info over de Dag van de Motorrijder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Contact