VSV organiseert eerste Dag van de Speedpedelec in Antwerpen

Nieuw initiatief om verkeerskennis en rijvaardigheid van speedpedelecgebruikers bij te spijkeren.

Om de files te vermijden, gaan weggebruikers op zoek naar alternatieven voor de auto. De speedpedelec wint daarbij snel aan populariteit als alternatief naast de gewone of elektrische fiets. Dit type fiets biedt veel Vlamingen extra mogelijkheden voor hun verplaatsingen, vooral in het woon-werkverkeer. Tegelijk vraagt een speedpedelec meer aandacht op het vlak van verkeersveiligheid. Daarom organiseert de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) voor het eerst de Dag van de Speedpedelec: een initiatief waarbij speedpedelecgebruikers gratis hun rij- en stuurtechnieken kunnen bijschaven en hun verkeerskennis opfrissen. De Dag van de Speedpedelec vond plaats in Antwerpen, in aanwezigheid van Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit. 

Geen gewone elektrische fiets 

Een speedpedelec is geen gewone elektrische fiets. Door zijn snelheid en hoedanigheid vraagt dit vervoermiddel om specifieke verkeerskennis en vaardigheden. Speedpedelecs worden wettelijk beschouwd als bromfietsen klasse P. Daarvoor is een rijbewijs AM vereist. Bestuurders met een autorijbewijs mogen ook met een speedpedelec rijden, zelfs als ze geen ervaring hebben met bromfietsen. ​ 

Ongevallenstatistieken tonen nood aan actie 

Uit een analyse van de ongevallencijfers door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken blijkt dat Vlaanderen in 2023 in totaal 682 verkeersslachtoffers onder bestuurders van speedpedelecs telde, waaronder 3 dodelijke slachtoffers. Dat is bijna een verdubbeling (+197%) in vijf jaar tijd (2019-2023). Deze evolutie hangt nauw samen met het toegenomen gebruik van speedpedelecs in Vlaanderen. ​ 

 Hoewel het aandeel speedpedelecs in het totale aantal fietsslachtoffers met 7,1% relatief beperkt blijft, en met 3,4% bij de fietsdoden, is de ernst van de letsels opvallend hoger. 14,8% van de slachtoffers op een speedpedelec raakt dodelijk of ernstig gewond, tegenover 9,7% bij niet-elektrische fietsen. De hogere snelheden verergeren de gevolgen van valpartijen en ongevallen aanzienlijk. Daarom vindt de VSV het essentieel om gebruikers van speedpedelecs actief te ondersteunen met gerichte vorming en sensibilisering. 

 

Vlaams beleid ondersteunt veilig gebruik 

“Op minder dan tien jaar tijd heeft de speedpedelec in Vlaanderen een enorme populariteitsboost gekregen. Dankzij speedpedelecs kunnen langere afstanden op een makkelijke en efficiënte manier worden overbrugd. Dat maakt fietsen aantrekkelijk voor een bredere groep, ook in het woon-werkverkeer. Speedpedelecs bieden tal van voordelen: ze zijn emissieloos, verbeteren de fitheid van de gebruiker en vermijden files. Maar de hogere snelheid brengt ook bijkomende risico’s met zich mee. Met de Dag van de Speedpedelec komen we tegemoet aan de groeiende belangstelling én de bezorgdheid over de verkeersveiligheid van deze weggebruikers”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder

 Dag van de Speedpedelec 

Op zaterdag 10 mei vond in Park Spoor Noord in Antwerpen de eerste Dag van de Speedpedelec plaats. De VSV werkte hiervoor samen met de Stad Antwerpen en tal van partners. Speedpedelecgebruikers konden er terecht voor: 

  • een gratis technisch nazicht van hun fiets, 
  • het bijschaven van hun rij- en stuurtechnieken op een beveiligd oefenparcours, 
  • een opfrissing van hun verkeerskennis onder begeleiding van VSV-lesgevers, 
  • en een begeleide rit door de omgeving van het Eilandje, met aandacht voor typische verkeerssituaties. 

 

“Antwerpen zet al jaren sterk in op duurzame mobiliteit en fietsvriendelijke infrastructuur. De opmars van de speedpedelec biedt nieuwe mogelijkheden voor woon-werkverkeer over langere afstanden, maar vraagt tegelijk om aangepaste vaardigheden en verantwoordelijk rijgedrag. Ik ben trots dat Antwerpen gaststad is voor deze allereerste Dag van de Speedpedelec. In verschillende sessies wordt er ingezet op verkeersbehendigheid, -veiligheid en -kennis. En dat komt iedereen in het verkeer ten goede.” - Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit

De Dag van de Speedpedelec is een initiatief van de VSV in samenwerking met Aska, Ellio, Fietsen De Geus, Klever, Opium, Real 45, Slim naar Antwerpen, Specter, Stad Antwerpen, Stromer en Wowow. ​ 

Naast dit evenement biedt de VSV ook structurele ondersteuning via het online leerplatform www.mijnrijbewijsAM.be en via veiligverkeer.be/speedpedelec met tips voor veilig gebruik van de speedpedelec. 

 

Meer informatie: ​ 

 

Dag van de Speedpedelec

 

 

Bron: 

  • Van Raemdonck, K., & P. Lammar (2024). Jaarrapport Verkeersveiligheid: Analyse van verkeersveiligheidsindicatoren in Vlaanderen tot en met 2023. Afdeling Beleid, Departement MOW, Vlaamse overheid. 

 


Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

 

Xavier Lesenne

Woordvoerder Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder

 

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

 

 

 

 

Contacteer ons

Steve D'Hulster

Verantwoordelijke pers & PR, VSV

Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Neem contact op met