VSV geeft tips voor een veilige schoolstart

Vandaag beginnen ruim 1,2 miljoen leerlingen in Vlaanderen aan het nieuwe schooljaar. Dat betekent dagelijks meer dan 2,4 miljoen verplaatsingen in het woon-schoolverkeer. De helft van die verplaatsingen verloopt te voet of per fiets, ruim een kwart gebeurt met de wagen. Verkeersveiligheidsorganisatie VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) geeft een aantal praktische tips om alles veilig en vlot te laten verlopen.

Meeste leerlingen gaan met de fiets naar school

Volgens het recentste Onderzoek Verplaatsingsgedrag van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken is de fiets het meest gebruikte vervoermiddel voor verplaatsingen naar school (31%). Eén op de vijf leerlingen gaat te voet (19%), ruim een kwart (28%) wordt met de wagen vervoerd.

Als je kinderen te voet of per fiets begeleidt

Neem je kind van jongs af aan mee te voet of op de (loop)fiets. Echt stappen en fietsen leer je in het verkeer, net zoals zwemmen in een zwembad.

  • Verken het traject vooraf zonder je kind en ga op zoek naar trage wegen of doorsteekjes die je misschien nog niet kent. De schoolverzekering verzekert ‘het normale traject’ tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn. Kies altijd voor de veiligste weg (autoluwe straten, fietsstraten, zones 30, brede trottoirs, fietspaden,…).
  • Oefen het traject vervolgens samen met je kind. Wijs daarbij op mogelijke gevaren en leer je kind hoe deze te vermijden (openslaande autodeuren, wagens die een eigendom of parkeerplek verlaten, kruispunten,…).
  • Ga te voet, laat je kind dan langs de kant van de huizen stappen, weg van het verkeer. Op de fiets rij je best links naast je kind, aan de kant van de rijdende auto’s. Als dat niet kan, rij je meteen achter je kind. Is er druk verkeer, laat je kind dan op het trottoir fietsen. Dat mag tot de leeftijd van 10 jaar.
  • Maak duidelijke afspraken over stoppunten: de rand van het voetpad of het fietspad, het eerstvolgende kruispunt,… Neem de tijd om bij de stoppunten uitleg te geven over de situatie ter plekke en de basisregels.
  • Kies voor zebrapaden of fietsoversteekplaatsen met verkeerslichten om drukke straten over te steken.
  • Is je kind er klaar voor? Stap of fiets dan heel regelmatig samen naar school, op zijn of haar tempo.

Als je kinderen met de wagen vervoert

Klik kinderen altijd correct vast voor je vertrekt. Is je kind kleiner dan 1m35? Gebruik dan steeds een geschikt zitje. Check vooraf of het nog voldoet voor het gewicht en de lengte van je kind – deze informatie staat op het oranje veiligheidslabel aan de zijkant, achteraan of onderaan het zitje. Check of het zitje correct is bevestigd in de wagen – dit vind je in de gebruiksaanwijzing van het zitje.

  • Vertrek op tijd, zo kan je ook de tijd nemen bij het afzetten van je kinderen.
  • Zoek niet naar de plek het dichtst bij de schoolpoort, maar parkeer iets verder op je gemak en wandel het laatste stuk.
  • Kinderen leren veel van goede voorbeelden: kijk dus goed uit voor je zelf je deur openzwaait naast het fietspad bijvoorbeeld.
  • Stap als ouder eerst uit en open de deur aan de huizenkant voor je kinderen. Als je nog een kind uit een kinderstoel moet halen, doe je dit eerst voor je je andere kinderen laat uitstappen. Anders is het moeilijker om al je kinderen tegelijk in het oog te houden.
  • Zorg ervoor dat je kinderen niet op het fietspad blijven staan als ze zijn uitgestapt, maar dat ze dadelijk op het voetpad gaan staan.

Dubbel voorzichtig zijn

Tot slot roept de VSV alle andere bestuurders op om dubbel voorzichtig te zijn als er kinderen in de buurt zijn of op plekken waar je kinderen kunt verwachten – bijvoorbeeld schoolroutes en schoolomgevingen.

“Je mag kwetsbaardere weggebruikers niet in gevaar brengen, met name wanneer het gaat om fietsers en voetgangers. Dat geldt zeker wanneer het kinderen en andere kwetsbare personen betreft. Pas je snelheid aan – dat is wettelijk verplicht” - Werner De Dobbeleer (VSV).


 

Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be

 

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Neem contact op met