Vlaamse leerlingen behalen onderscheiding op Grote Verkeerstoets

Bijna 80.000 leerlingen testten kennis en risicoperceptie in het verkeer.

Net geen 80.000 leerlingen uit het eerste, derde en vijfde leerjaar van scholen in heel Vlaanderen namen de vorige weken deel aan De Grote Verkeerstoets, een initiatief van verkeersveiligheidsorganisatie VSV. Het Vlaamse gemiddelde van de leerlingen uit het vijfde leerjaar was 73%, een dikke onderscheiding. Kinderen uit het eerste (85%) en derde (80%) leerjaar scoorden zelfs nog beter.

Kinderen stapsgewijs klaarmaken voor het verkeer

De Grote Verkeerstoets is meer dan een test. Via een online oefenplatform, lesmateriaal, spelletjes, werkbladen en oefentoetsen van de VSV, kunnen scholen hun leerlingen verkeerskennis en risicoperceptie bijbrengen. Die kennis kunnen ze dan testen door op het einde van het traject De Grote Verkeerstoets af te leggen.

"Het verkeer en de verkeersregels in Vlaanderen zijn ontzettend complex. ​ Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, is het belangrijk om kinderen vanop jonge leeftijd stapsgewijs vertrouwd te maken met de spelregels en de gevaren van het verkeer. Via ons systeem van toetsen, bouwen we die kennis stelselmatig op." - Werner De Dobbeleer, verkeersveiligheidsexpert VSV

Ook verkeerstoetsen voor eerste (brons) en derde (zilver) leerjaar

De drie verkeerstoetsen van de VSV veroveren langzaam maar zeker het basisonderwijs, met dit schooljaar liefst 79.195 ingeschreven leerlingen. De Grote Verkeerstoets is al langer een vaste waarde in het 5e leerjaar. Dit schooljaar vond de 15e editie plaats. 1432 scholen schreven zich in, goed voor 47.572 leerlingen. Het gemiddelde resultaat was 73%.

Sinds vorig jaar heeft De Grote Verkeerstoets 2 kleinere broertjes (of zusjes, wie zal het zeggen?): de Verkeerstoets Brons voor het 1e leerjaar en de Verkeerstoets Zilver voor het 3e. Ook daar zijn de cijfers indrukwekkend met 14.379 eersteklassers en 17.244 derdeklassers ingeschreven. Het Vlaamse gemiddelde ligt respectievelijk op 85% (Brons) en 80% (Zilver).

Onderdeel van de verticale leerlijn

Dat de VSV dé partner voor basisscholen is voor verkeerseducatie, is al langer geweten. Met de 7 verkeersbrevetten kunnen scholen al van on de kleuterklas fiets- en voetgangerstraining geven. De online verkeerstoetsen vormen het theoretische luik, en bestaan uit meerkeuzevragen met realistische foto’s en filmpjes. Leerkrachten die zich inschrijven, kunnen gebruik maken van gratis lesmateriaal rond verschillende thema’s, en de leerlingen kunnen heel het schooljaar door oefenen op een online oefenplatform. In april en mei worden de échte toetsen online gezet en leggen leerlingen over heel Vlaanderen de toetsen af.

Drie moeilijkste vragen (GVT vijfde leerjaar)

37,02 % had het juist
37,02 % had het juist
44,76% had het juist
44,76% had het juist
46,51% had het juist
46,51% had het juist

 

Top drie best beantwoorde vragen (GVT vijfde leerjaar)

98,71 % antwoordde correct
98,71 % antwoordde correct
96,89 % antwoordde correct
96,89 % antwoordde correct
95,39 % antwoordde correct
95,39 % antwoordde correct

Oefenen loont!

Leerlingen en klassen die veel oefenden scoorden opvallend sterker dan de leerlingen die dat minder deden. Leerlingen die oefenden behaalden een veel beter slaagcijfer. Het beste bewijs dat een traject verkeerseducatie loont.

Slaagpercentage van leerlingen met 70% of meer die minstens 1x oefenreeks of oefentoets aflegden voor de Verkeerstoets Goud bedroeg 72.28%, het slaagpercentage toets van leerlingen met 70% of meer die geen oefenreeks of oefentoets aflegden was slechts 57.46%. Eenzelfde trend is ook voor de Verkeerstoetsen Zilver en Brons het geval.

Meer info over de verkeerstoetsen Brons, Zilver en Goud

 

 


Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be

 

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Neem contact op met