Scholenactie Helm Op Fluo Top start in helft van Vlaamse scholen
Dessel - Jonge zangeres Sikhudani lanceert nieuw lied om kinderen ook tijdens de wintermaanden naar school te laten stappen en trappen. Helm Op Fluo Top start vandaag in meer dan 1600 Vlaamse scholen.
3 november 2024
Jonge voetgangers en fietsers zijn in de donkere wintermaanden extra kwetsbaar. Daarom start de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) vlak na de herfstvakantie met een nieuwe editie van Helm Op Fluo Top, de actie die kinderen uit de kleuter- en lagere scholen op een leuke manier wil stimuleren om fluokledij en een fietshelm te dragen in het verkeer. Helm Op Fluo Top loopt voor het tiende jaar op rij in heel Vlaanderen en telt intussen meer dan 428.000 deelnemende leerlingen. Samen met The Voice Kids-winnares Sikudhani gaf de VSV vanmorgen de aftrap in gemeentelijke basisschool De Meikever in Dessel.
Spaarkaart voor veilig woon-schoolverkeer
Helm Op Fluo Top loopt dit schooljaar van 4 november tot en met 28 februari, vlak voor de start van de krokusvakantie. In totaal nemen 1.626 kleuter- en lagere scholen deel aan de actie, samen goed voor 21.062 klassen en 428.446 leerlingen. Voor elke dag waarop de leerlingen tijdens de actieperiode met een fluohesje naar school komen, krijgen ze een sticker op een spaarkaart. Wie per fiets komt en daarbij een fietshelm draagt, krijgt een extra sticker. Naar gelang van het aantal stickers dat de kinderen bij het einde van de actie hebben gespaard, krijgen ze toffe beloningen. Daarvoor werkt de VSV samen met zeventien partners: AS Adventure, Bobbejaanland, Center Parcs/Sunparks, Clavis, JBC, Openluchtmuseum Mini-Europa, KOERS, Museum Hof van Busleyden, Now Company, Torfs, Train World, Wonder Robot, WOWOW, ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, Zwijsen.
“Ondanks de grote aandacht voor verkeersveiligheid en alle investeringen van de Vlaamse Regering stagneert de daling van het aantal verkeersslachtoffers. Extra zichtbaarheid en bescherming zijn dus echte no-brainers om onze kinderen veiliger naar school te sturen. In het Vlaams regeerakkoord zetten we dan ook verder in op een verhoogde verkeersveiligheid, onder andere rond schoolomgevingen, en blijven we streven naar nul verkeersdoden.” Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder.
Beter zichtbaar en beter beschermd
Wie een fluohesje draagt, is in het donker al zichtbaar op 150 meter afstand. Met donkere kledij ben je slechts op 20 meter zichtbaar, voor een bestuurder die 50 km per uur rijdt onvoldoende om tijdig te kunnen stoppen. Deens onderzoek toont aan dat een fluoreflecterend jasje het aantal letselongevallen bij fietsers aanzienlijk kan verminderen (-47%).1
Een fietshelm kan uiteraard geen ongevallen voorkomen, maar vermindert het risico op ernstige en levensbedreigende hoofdletsels bij een ongeval of valpartij met meer dan 60%.2 Nederlands onderzoek toont aan dat hoofd- of hersenletsels bij fietsongevallen naar verhouding vaker voorkomen bij kinderen en jongeren.3 Zeker voor jonge fietsers en fietspassagiers is het dragen van een fietshelm dus sterk aan te raden.
Clip nieuwe Helm Op Fluo Top-lied______
- Lahrmann et al. (2018). The effect of a yellow bicycle jacket on cyclist accidents. In: Safety Science, vol. 108, p. 209-217.
- Olivier & Creighton (2016). Bicycle injuries and helmet use: a systematic review and meta-analysis. In: International Journal of Epidemiology, Volume 46, Issue 1, February 2017, p. 278–292. Høye, A. (2018). Recommend or mandate? A systematic review and meta-analysis of the effects of mandatory bicycle helmet legislation. In: Accident Analysis & Prevention, vol. 120, p. 239-249.
- Kampen, L.T.B. van (2007). Gewonde fietsers in het ziekenhuis; Een analyse van ongevallen- en letselgegevens. R-2007-9. SWOV, Leidschendam.
Over de VSV
De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers.
VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be
Over het beleidsdomein MOW
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.
Over het Departement MOW
Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging.