Nieuwe snelheidscampagne VSV bij start flitsmarathon

Snelheidslimieten worden nog te veel met "boetes" geassocieerd. Dat is niet verwonderlijk, want ruim een kwart van de Vlaamse automobilisten werd het voorbij jaar geflitst wegens te snel rijden. Aan de vooravond van de nieuwe Flitsmarathon benadrukt de nieuwe campagne van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) daarom dat de snelheidslimiet in de eerste plaats een veiligheidslimiet is. De slogan van de nieuwe campagne is dan ook duidelijk: “Jouw snelheid, mijn veiligheid”. 

Snelheidslimieten zijn er voor de veiligheid 

Uit een gedragsbevraging die de VSV in maart 2024 uitvoerde bij 600 Vlaamse automobilisten, blijkt dat 27% het voorbije jaar een snelheidsboete in de bus kreeg. (1) De link tussen snelheidslimieten en boetes is dus snel gemaakt, maar gelukkig vindt een ruime meerderheid (75%) van de autobestuurders dat de snelheidslimieten er vooral zijn voor de veiligheid van henzelf en andere weggebruikers. Verder blijkt dat slechts een derde van de bevraagden (35%) de snelheidslimieten te streng vindt. Aan die laatste groep wil de VSV duidelijk maken waarom de snelheidslimieten zijn wat ze zijn en waarom het zo belangrijk is om je eraan te houden: omwille van de veiligheid. ​ 

 Jouw snelheid, mijn veiligheid 

Naarmate de snelheid stijgt, neemt ook de stopafstand toe én is er een aanzienlijk grotere impact bij een botsing. Daardoor verkleinen de overlevingskansen van weggebruikers die in een ongeval betrokken raken. Internationaal onderzoek geeft aan dat 30% van alle dodelijke ongevallen rechtstreeks te wijten is aan overdreven of onaangepaste snelheid. Hoe meer bestuurders de snelheidsregels naleven, hoe minder verkeersslachtoffers er dus zullen vallen. Dat is meteen de insteek voor een nieuwe VSV-campagne rond te snel rijden, “Jouw snelheid, mijn veiligheid”. ​ 

De campagne loopt sinds begin april met affiches langs de Vlaamse hoofdwegen en boodschappen op de tankpistolen. Vanaf 15 april is er ook een radiospot op alle Vlaamse zenders, een uitgebreide online campagne en reeks minireportages met Joris Hessels. Daarbij ging de VSV met Joris op pad om verhalen te verzamelen van mensen die gevaarlijke situaties in hun buurt aankaarten en zich graag willen inzetten om het verkeer veiliger te maken. De campagne loopt nog tot eind juni. 

Flitsmarathon 

De VSV lanceert de nieuwe campagne niet toevallig aan de vooravond van de Flitsmarathon die de federale en lokale politie op vrijdag 19 april organiseren. Uit cijfers van de Federale Politie blijkt dat de meeste bestuurders die vorig jaar in Vlaanderen werden betrapt op overdreven snelheid (81%), hooguit 10 kilometer per uur te snel reden. Maar ook een paar kilometer per uur te snel verhoogt het risico om in een ongeval betrokken te geraken. 

 “Met de inzet van verbeterde snelheidscamera’s en nieuwe trajectcontroles, zien we een stijging in het aantal snelheidsovertreders dat we betrappen in Vlaanderen. Hoewel de meeste overtredingen licht zijn, wil ik benadrukken dat zelfs een kleine overschrijding van de limiet gevaarlijk kan zijn. Snelheidscontroles zijn geen pestmaatregelen, maar helaas nog steeds noodzakelijk om het gedrag van sommige bestuurders te corrigeren. Daarom is het belangrijk om de Vlaming te blijven overtuigen en motiveren en de redenen achter de snelheidslimieten uit te leggen. Dat is precies wat we doen met de nieuwe campagne ‘Jouw snelheid, mijn veiligheid". ​ - Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken 
“Er is altijd een hardnekkige groep die zich niet houdt aan de snelheidslimiet. Bij de laatste flitsmarathon was 6,19% van de bestuurders in overtreding. We willen dat iedereen zich voegt bij de groep van kampioenen die wel de snelheidsregels naleven." - Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie

 

Ontdek de nieuwe campagne op Veilig Verkeer
  1. Online bevraging bij een representatieve steekproef van 600 autobestuurders tussen 18 en 54 jaar in Vlaanderen, uitgevoerd in maart 2024 door Ipsos in opdracht van de VSV. 

Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Aidan Reinquin

Woordvoerder, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

 

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - [email protected] - www.vsv.be

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

Over de Federale Wegpolitie 

De Federale Wegpolitie verzekert alle politieopdrachten op de autosnelwegen en andere wegen die haar zijn toegewezen om bij te dragen tot de verkeersveiligheid, de veiligheid van de bevolking en de verkeersvlotheid. Door die opdrachten uit te voeren, helpt de Federale Wegpolitie als dynamische partner de doelstellingen van de verschillende veiligheidsplannen te verwezenlijken en in het bijzonder het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Contact