MINISTER LYDIA PEETERS ROEPT VLAMINGEN OP OM FAVORIETE FIETSGEMEENTE TE KIEZEN

Vanaf nu kan je stemmen op je favoriete fietsgemeente of fietsstad

Mechelen, 23 mei 2023 – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters geeft vandaag de aftrap van Fietsgemeente/Fietsstad 2024, de grootscheepse wedstrijd waarmee alle Vlamingen kunnen aangeven welke gemeente of stad volgens hen het meest fietsvriendelijk is. “Met Fietsgemeente/Fietsstad 2024 willen we in samenwerking met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), de Vlaamse overheid en de lokale overheden het sterke fietsbeleid in Vlaanderen in de bloemetjes zetten. Iedereen die dat wil kan vanaf vandaag een stem uitbrengen, de uiteindelijke winnaars worden volgend voorjaar bekendgemaakt”, aldus minister Peeters.

Met de verkiezingen voor Fietsgemeente/Fietsstad willen minister Lydia Peeters, de VSV en de Vlaamse overheid steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger, aangenamer en vlotter fietsverkeer. Lokale overheden die hierin het voortouw nemen en een inspirerende voorbeeldrol vervullen voor de rest van Vlaanderen, worden beloond met de titel “Fietsgemeente/Fietsstad 2024” en een geldprijs.

Negen genomineerden, drie winnaars

Net als bij de vorige edities is er een belangrijke rol weggelegd voor het grote publiek: fietsende Vlamingen hebben zelf de kans om hun favoriete fietsstad of -gemeente te nomineren. Alle Vlaamse steden en gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Op basis van het aantal inwoners worden ze onderverdeeld in drie categorieën: klein (minder dan 20.000 inwoners), middelgroot (meer dan 20.000 inwoners) en centrumsteden. De top drie per categorie die uit de publieksbevraging naar voren komt, kan vervolgens meedingen naar de eindtitel en wordt door een vakjury onder de loep genomen. Van de in totaal negen genomineerden wordt één stad of gemeente per categorie tot winnaar bekroond.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “We zien het fietsaandeel in onze verplaatsingen alsmaar stijgen. Vanuit Vlaanderen willen we die positieve fietstendens verder stimuleren door te investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en ook in te zetten op sensibilisering. Deze legislatuur investeren we maar liefst 1,4 miljard euro. Het ultieme doel is ervoor te zorgen dat de fiets een spontane vervoerskeuze wordt bij elke korte tot middellange verplaatsing. ​ Ook het fietsbeleid van de lokale besturen vormt hierin een belangrijke schakel. Daarom blijven we ook onze provincies en steden en gemeenten financieel ondersteunen bij het uitvoeren van fietsprojecten. Door Vlamingen mee hun favoriete fietsgemeente of stad te laten kiezen, hopen we lokale besturen te inspireren en tot actie aan te zetten. Samen zetten we onze schouders onder een fietsveilig en -vriendelijk Vlaanderen!”

Laat je stem horen!

Om de verkiezingen goed te laten verlopen is het belangrijk dat zo veel mogelijk fietsers hun mening geven. Een online stem uitbrengen kan op www.fietsgemeente.be. Het volstaat om de naam van je favoriete fietsgemeente of -stad aan te duiden en een aantal vragen te beantwoorden over de fietsveiligheid en -vriendelijkheid van de gekozen plaats. Stemmen kan tot en met 30 juni, de winnaars worden bekendgemaakt in het voorjaar van 2024.

Meer informatie: www.fietsgemeente.be


Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Steve D'Hulster

Verantwoordelijke pers & PR, VSV


Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - [email protected] - www.vsv.be


Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

Contact:

Jill Haeyen: Woordvoerder Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters

0497 13 76 48

[email protected]


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Contact