Hoe goed kennen scholieren de verkeersregels? Nieuwe jongerenquiz test verkeerskennis bij 65.000 Vlaamse leerlingen.
28 april 2025 - Vandaag gaf Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder het startschot voor een nieuwe verkeersquiz voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Met die nieuwe quiz willen de minister en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) jongeren op een speelse en laagdrempelige manier de belangrijkste verkeersregels aanleren. Influencer Timon Verbeeck is boegbeeld van de quiz.
28 april 2025

207 Vlaamse scholen en 65.000 leerlingen nemen deel
De leerlingen van de secundaire school Zenith in Antwerpen mochten vandaag de spits afbijten. De eerste editie van de quiz is met 207 deelnemende scholen en 65.000 ingeschreven jongeren meteen een schot in de roos.
"Iedereen wordt geacht de verkeersregels te kennen om zich veilig en correct in het verkeer te begeven. Daar komt zelfs voor heel wat volwassenen een pak studeerwerk bij kijken, dus voor de meeste jongeren zijn die verkeersregels zeker een uitdaging. Met deze quiz willen we alle leerlingen uit het secundair onderwijs op leuke en niet betuttelende manier de belangrijkste regels aanleren." - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder
Verkeersvragen op maat van jongeren
Jongeren die deelnemen krijgen 10 meerkeuzevragen voorgeschoteld. Na elk antwoord krijgen ze wat meer uitleg over waarom hun antwoord juist of fout was. Er is een “pot” van 45 verkeersvragen die zijn toegespitst op situaties waar jongeren elke dag in het verkeer mee te maken krijgen (fietsen, fietsen in groep,…). De vragen gaan hoofdzakelijk over de spelregels in het verkeer, maar er zijn ook enkele vragen over risico-inschatting en attitude.
Belangrijke doelgroep in het verkeer, niet makkelijk te bereiken
Jongeren tussen 12 en 18 zijn een heel belangrijke doelgroep in het verkeer. Het is de leeftijd waarop ze zich meer en meer zelfstandig in het verkeer gaan begeven en gebruik gaan maken van verschillende vervoerswijzen (fiets, step, openbaar vervoer, auto,…). Het is dus cruciaal dat zeker zij goed op de hoogte zijn van wat er in verkeer mag en wat niet.
In het basisonderwijs is er een structureel aanbod om verkeerskennis en verkeersvaardigheden aan te leren, in het secundair onderwijs ligt dat vaak wat moeilijker. De eindtermen rond verkeerseducatie zijn heel wat minder dwingend en er is ook geen klasleerkracht zoals in het basisonderwijs die verkeerseducatie makkelijk in een lesdag kan inplannen.
Vanuit de VSV bieden we jaarlijks heel wat scholen via de Verkeersweken verkeerslessen aan, maar we merkten dat er bij die scholen nog een grote vraag was naar een laagdrempelig initiatief waarmee ze de verkeerskennis van hun leerlingen wat konden bijspijkeren. En zo kwamen we op het idee om een verkeersquiz te maken op maat van jongeren. - Werner De Dobbeleer, woordvoerder VSV
Quiz loopt tussen 28 april en 16 mei
Hoe werkt het? Tussen 28 april en 16 mei kunnen jongeren op de website de quiz spelen. Het is de bedoeling dat scholen zich inschrijven en proberen zoveel mogelijk promotie te maken bij hun leerlingen. De scholen die het beste scoren op de quiz, kunnen prijzen winnen. Ze krijgen van ons ook promomateriaal om de leerlingen aan te moedigen om mee te doen.
Deelnemen aan de verkeersquiz is helemaal gratis. Met influencer Timon Verbeeck heeft de quiz een boegbeeld om jongeren rechtstreeks aan te spreken.
Speel de jongerenquizOver de VSV
De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers.
VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be
Over het beleidsdomein MOW
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.
Over het Departement MOW
Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging.