DE GROTE VERKEERSQUIZ GAAT VAN START!

Weggebruikers frissen maand lang verkeersregels op

Zoals ieder jaar kunnen weggebruikers vanaf vandaag opnieuw hun kennis van de verkeersregels op een leuke manier bijspijkeren door deel te nemen aan De Grote Verkeersquiz van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). In deze nieuwe editie komen ook actieve vervoermiddelen zoals de fiets en de speedpedelec aan bod, die we steeds vaker gebruiken voor onze dagelijkse (woon-werk)verplaatsingen. Daarom biedt de VSV bedrijven ook dit jaar de mogelijkheid om hun werknemers te laten deelnemen aan De Grote Verkeersquiz.

Groeiend aandeel fietsers in woon-werkverkeer

Vandaag gaat al 22% van de Vlamingen met de fiets naar het werk. Dat is geweldig nieuws voor de verduurzaming van onze mobiliteit, maar vraagt ook extra aandacht van alle weggebruikers om risico’s op de weg te vermijden. Uit een analyse van AXA Verzekeringen blijkt dat het aandeel van de actieve vervoermiddelen bij ongevallen op weg van en naar het werk de laatste jaren is toegenomen. Meer dan 1 op de 3 (38%) arbeidswegongevallen die AXA in 2022 registreerde, betrof een fietser, speedpedelec bestuurder of stepgebruiker. In 2016 was dit nog 1 op de 4 (24%). Werknemers aanmoedigen om zich veilig te verplaatsen en oplettend te zijn voor andere weggebruikers onderweg is dus ook voor bedrijven belangrijk.

“De stijgende populariteit van zachte vervoermiddelen tijdens het woon-werktraject kunnen we enkel toejuichen. Toch is sensibilisering een must, zeker tijdens de donkerste maanden. Uit onze data blijkt dat de meeste arbeidsongevallen op het woon-werktraject met zachte vervoermiddelen gebeuren van oktober tot en met januari. Als marktleider in arbeidsongevallenverzekeringen stimuleren we sensibiliserende projecten om de maatschappelijke doelstellingen inzake verkeersveiligheid te halen. Ook dit najaar zijn we dus opnieuw trotse partner van De Grote Verkeersquiz, een broodnodig initiatief.” - Philippe Courouble, directeur Schadeverzekeringen bij verzekeraar AXA

Meer dan 400 deelnemende bedrijven

Elk jaar biedt de VSV bedrijven de mogelijkheid om deel te nemen aan De Grote Verkeersquiz en zo bij te dragen aan een veiligere mobiliteit voor hun werknemers. Ook voor de editie 2023 kunnen bedrijven zich nog altijd inschrijven.

Na afloop krijgen alle deelnemende bedrijven een overzicht van de resultaten binnen hun onderneming. Zo weten ze exact rond welke thema’s ze de werknemers verder kunnen sensibiliseren. Voor bedrijven met vestigingen in de andere gewesten is de quiz ook beschikbaar in het Frans via Quizdelaroute.be.

Voor alle weggebruikers

“De kennis van de verkeersregels opfrissen is absoluut nodig, omdat zowel het straatbeeld en de verkeerswetgeving, als de manieren waarop we ons verplaatsen snel evolueren. Speedpedelecs, cargofietsen, fietssnelwegen, fietszones en elektrische steps zijn slechts enkele voorbeelden van vernieuwingen in het verkeer waarmee nog niet elke weggebruiker vertrouwd is. Een initiatief als De Grote Verkeersquiz blijft dus meer dan nuttig. De juiste regels kennen én ze kunnen toepassen is immers een van de voorwaarden om je veilig in het verkeer te begeven”. - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Neem deel op degroteverkeersquiz.be

Deelnemen aan De Grote Verkeersquiz is volledig gratis en kan van 6 november tot en met 6 december op www.degroteverkeersquiz.be. Je krijgt in totaal tien meerkeuzevragen te beantwoorden, het resultaat zie je meteen na je deelname. Je krijgt een overzicht van de juiste antwoorden en een woordje uitleg. Zo kan je leren van eventuele fouten om een volgende keer nog beter te scoren. Je kan de test afleggen zo vaak als je wil en je krijgt daarbij telkens een andere reeks vragen te zien.

Meer dan 120 prijzen te winnen

Per correct antwoord krijg je één punt. Wie minstens 7 op 10 haalt, maakt kans op een van de meer dan 120 mooie prijzen waaronder een Ahooga e-bike en aankoopbonnen van Bike Republic, AS Adventure en Decathlon.

De Grote Verkeersquiz is een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid en het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR, met de steun van AXA Verzekeringen. De Grote Verkeersquiz kan verder rekenen op de steun van Cambio, Touring, Bike Republic en Go Fluo.

Speel De Grote Verkeersquiz

Check het persdossier van AXA

AXA_dossier_SoftMobility_arbeidsongevallen_NL.pdf

PDF - 3.8 Mb

Perscontact

Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder VSV, VSV

Jill Haeyen

Woordvoerder, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters

Allan Matthys

Media Relations Manager, AXA Belgium

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - [email protected] - www.vsv.be

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

Over AXA Verzekeringen

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3.200 makelaars en 3.000 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. Info: https://axa.be.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Contact