Dag van de Motorrijder: Helft automobilisten laat zich bij maneuver soms verrassen door motorrijders.
VSV en Vlaams minister Annick De Ridder stellen tijdens Dag van de Motorrijder nieuwe campagne voor om motards veilige start van het motorseizoen te geven.
30 maart 2025

30 maart 2025- Bijna de helft van de Vlaamse autobestuurders zegt al minstens één keer verrast te zijn door een motorrijder tijdens het uitvoeren van een maneuver. Een kwart werd zelfs al meerdere keren verrast. Opvallend vaak gaat het om jongere bestuurders, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) bekendmaakt. Twee keer kijken kan helpen om ongevallen te voorkomen. Daarom lanceert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder samen met de VSV op de Dag van de Motorrijder een nieuwe campagne die automobilisten aanspoort om extra alert te zijn en dubbel uit te kijken voor motorrijders.
Voorjaar = motorrijders op de baan
Het voorjaar is voor veel motorrijders hét moment om na een winterstop opnieuw de baan op te gaan. Zowel voor automobilisten als voor motorrijders is het dan dubbel uitkijken om ongevallen te vermijden. Door hun smalle profiel vallen motorrijders immers minder goed op in het verkeer, en dan is een ongeval snel gebeurd. In meer dan de helft (54%) van alle letselongevallen met motorrijders gaat het om een botsing met een personenwagen, zo blijkt uit een analyse van de Vlaamse ongevallencijfers door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. In 2023 vielen daarbij 5 dodelijke slachtoffers, of 25% van alle verkeersdoden onder motorrijders (20).
Het feit dat ze geen beschermende carrosserie rond zich heen hebben, maakt motorrijders bovendien extra kwetsbaar. Eén op de tien (9,6%) doden en zwaargewonden in het Vlaamse verkeer is een motorijder, terwijl motorrijders minder dan één procent van alle voertuigkilometers afleggen.
Vooral jongeren laten zich verrassen
In januari 2025 bevroeg de VSV 700 Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar over hun gedrag tegenover motorrijders in het verkeer. Bijna de helft (46%) geeft aan al eens te zijn verrast door een motorrijder die ze niet hadden opgemerkt, terwijl ze dachten veilig te kunnen afslaan of van rijstrook te wisselen. Een kwart (25%) heeft zo’n gevaarlijke situatie al meer dan één keer meegemaakt. Vooral jongere bestuurders laten zich verrassen, zo blijkt: meer dan de helft (56%) werd al minstens één keer verrast door een motorrijder die “uit het niets” opdook.
Verder geeft ruim een derde (36%) van de automobilisten aan dat ze vaak vergeten om extra aandachtig te zijn voor motorrijders wanneer ze willen afslaan of invoegen. Bijna de helft (48%) vindt het bovendien (heel) moeilijk om de snelheid en afstand van een motorrijder te kunnen inschatten. Twee keer kijken kan daarbij helpen, iets wat 64% van de bestuurders naar eigen zeggen bijna elke rit doen.
"Motorrijders lijken misschien stoer met hun helm en motorpak, maar in het verkeer blijven ze enorm kwetsbaar. Ze hebben geen beschermende carrosserie om zich heen en lopen daardoor een veel groter risico op zware verwondingen bij een ongeval. Achter elke helm schuilt iemand met familie en vrienden die hen veilig thuis willen zien komen. Daarom blijven we inzetten op sensibilisering en initiatieven zoals de ‘Dag van de Motorrijder’. Met de start van het motorseizoen is het cruciaal om extra aandachtig te zijn in het verkeer. Door simpelweg twee keer te kijken als je een motorrijder ziet, kun je beter de afstand en snelheid inschatten en zo ongevallen voorkomen.” - Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder
Nieuwe campagne: Kijk 2 keer als je een motorrijder ziet
Van 30 maart tot 27 april voert de VSV een nieuwe campagne die automobilisten aanspoort om twee keer te kijken als ze een motorrijder zien. Op die manier is het gemakkelijker om de afstand en snelheid van de motorrijder in te schatten en kun je ongevallen vermijden. De affiches worden ondersteund door een uitgebreide onlinecampagne met een videoclip die duidelijk maakt dat elke motorrijder iemand heeft die op hem of haar wacht.
De nieuwe motorrijderscampagne
Dag van de Motorrijder: meer dan 3000 motorrijders op 17 locaties in Vlaanderen
Op zondag 30 maart organiseert de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid en tal van andere partners de achtste editie van de Dag van de Motorrijder. Op 17 locaties in Vlaanderen zijn motorrijders de hele dag welkom voor een gratis technisch nazicht van hun motorfiets en kunnen ze aansluitend hun rijvaardigheden opfrissen op een behendigheidsparcours. Ervaren motorinstructeurs staan klaar met handige tips en tricks voor een veilige start van het motorseizoen.
Dag van de MotorrijderDe VSV heeft voor motorrijders ook een uitgebreid aanbod van motortrainingen onder de noemer Ready to Ride. Voor wie in groep rijdt, zijn er ook opleidingen tot erkend Ready to Ride-wegkapitein.
Over de VSV
De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers.
VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be
Over het beleidsdomein MOW
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.
Over het Departement MOW
Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging.