42.000 leerlingen (5e leerjaar) leggen deze week de Grote Verkeerstoets af
In 1320 lagere scholen in Vlaanderen en Brussel leggen leerlingen de komende week De Grote Verkeerstoets af. De Grote Verkeerstoets is een online toets over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. In totaal zullen meer dan 42.000 leerlingen de toets afleggen tussen 24 en 30 april. De Grote Verkeerstoets is een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) met de steun van de Vlaamse overheid.
16 april 2025
.jpg)
20 vragen om verkeerskennis te testen en aan te leren
Leerlingen die de toets afleggen, krijgen op de computer 20 meerkeuzevragen te beantwoorden. Ze krijgen vragen voorgeschoteld die helemaal van toepassing zijn op hun leefwereld, over verkeerstekens, voorrang, fietsuitrusting, veilig gedrag op de fiets, openbaar vervoer, plaats op de weg, dode hoek.. Alle vragen zijn geïllustreerd met foto- of videomateriaal.
Met de toets peilt de VSV onder meer of leerlingen in staat zijn om belangrijke risico’s voor voetgangers en fietsers te herkennen en of ze de voornaamste verkeersregels onder de knie hebben. De manier waarop leerlingen zich in risicovolle verkeerssituaties zouden gedragen, staat daarbij centraal. Denk bijvoorbeeld aan wegwerkzaamheden, een spoorwegovergang, voorrangssituaties, de dode hoek enzovoort. Door ze goed voor te bereiden is het de bedoeling om alle leerlingen minstens een 14 op 20 te laten behalen.
Oefenen is even belangrijk als de verkeerstoets zelf
Om zich voor te bereiden op de toets kunnen de leerlingen gebruikmaken van een oefenplatform. Daar vinden ze leerstof en oefenvragen rond de verschillende thema’s die in de toets aan bod komen. Meer dan 30.000 leerlingen maakten daar intussen al gebruik van. Voor leerkrachten ontwikkelde de VSV een volledige leerlijn met lesmateriaal, waarbij elke maand een ander thema in de kijker staat.
Onmiddellijk na het afleggen van de toets krijgen de leerlingen hun resultaat te zien. Leerkrachten kunnen voor elke deelnemer een diploma afdrukken en via een online dossier het Vlaamse gemiddelde en de resultaten van de klas opvragen, met de scores per thema en feedback bij alle vragen. Hiermee kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen.
Eenvoudige manier om kinderen complexe regels te leren
De Grote Verkeerstoets ondersteunt lagere scholen bij de lessen verkeers- en mobiliteitseducatie en kadert in de eindtermen die de Vlaamse overheid op dat vlak heeft vastgelegd.
"Verkeer is ook voor kinderen en jongeren een onderdeel van het dagelijks leven, maar het is allesbehalve eenvoudig. Daarom is het belangrijk om kinderen van jongs af aan op een positieve en begrijpelijke manier te leren omgaan met verkeersregels en de gevaren. Met De Grote Verkeerstoets brengen we hen die regels en gevaren op een heel begrijpelijke manier bij." - Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder
Onderdeel stapsgewijze verkeerseducatie
De Grote Verkeerstoets in het vijfde leerjaar staat niet op zich. Het is een onderdeel van de "verticale leerlijn" van de VSV. Dat is een stapsgewijze aanpak om kinderen vanaf de eerste kleuterklas tot het zesde leerjaar systematisch en op hun maat verkeerskennis en vaardigheden bij te brengen. Dat begint al bij het loopfietsbrevet. In het eerste, derde en vijfde leerjaar zijn er de verkeerstoetsen om de verkeerregels aan te leren. In andere jaren is er een brevettensysteem voor de praktische vaardigheden. Het sluitstuk van het traject is het Grote Fietsexamen in het zesde leerjaar.
Meer dan 1300 scholen in heel Vlaanderen
De komende dagen leggen Vlaamse leerlingen in heel Vlaanderen de Grote Verkeerstoets af. In alle provincies schreven scholen zich in.
Antwerpen | 376 |
Limburg | 159 |
Oost-Vlaanderen | 293 |
Vlaams Brabant | 213 |
West-Vlaanderen | 251 |
Brussels Hoofdstedelijk Gewest | 45 |
Overzicht deelnemende scholen
Deelnemende scholen GVT 2025 .pdf
PDF - 2.2 Mb
Over de VSV
De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers.
VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be
Over het beleidsdomein MOW
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.
Over het Departement MOW
Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging.