Twee op de drie automobilisten rijdt helemaal nuchter
Nieuwe cijfers VSV wijzen op positieve trend. Steeds meer automobilisten drinken helemaal geen alcohol wanneer ze moeten rijden. Nieuwe zomercampagne om positieve evolutie te versterken.
30 juni 2024
42 procent van de Vlaamse automobilisten kiest er bewust voor om helemaal geen alcohol te drinken als ze nog moeten rijden. Samen met de groep die sowieso nooit alcohol drinkt, maakt dat 63 procent die volledig nuchter rijdt. De groep die niet op zijn alcoholgebruik of op de wettelijke limiet let, blijft daarentegen marginaal klein. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van verkeersveiligheidsorganisatie VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). De VSV maakt deze hoopgevende cijfers bekend bij de start van een nieuwe zomercampagne tegen alcoholgebruik in het verkeer onder de noemer “Groot gelijk dat je nuchter rijdt”.
In maart bevroeg de VSV 600 Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar over hun houding tegenover alcoholgebruik in het verkeer (1). 42 procent geeft aan dat ze geen alcohol drinken als ze nog moeten rijden, 21 procent drinkt sowieso nooit alcohol. Samen betekent dit dus dat een meerderheid van 63 procent altijd nuchter rijdt. 31 procent beperkt zijn gebruik tot één of twee glazen, in de hoop daarmee onder de wettelijke limiet te blijven. Slechts 7 procent zegt niet op de limiet of het aantal gedronken glazen te letten.
Opvallend: vijf jaar geleden, in 2019, was de groep die “glazen telt” nog een stuk groter (46 procent) dan zij die helemaal niets drinken (30 procent).
“De groep die consequent geen druppel aanraakt wanneer ze nog moeten rijden, is de voorbije jaren alleen maar groter geworden. Steeds meer mensen hebben door dat glazen tellen geen garantie biedt om onder de wettelijke limiet te blijven, en dat je er dus beter aan doet om vanaf het eerste glas te kiezen voor alcoholvrije dranken. Dat heeft alleen maar voordelen voor de verkeersveiligheid, want zelfs één glas kan al een negatieve invloed hebben op je rijvaardigheid. Wie nuchter rijdt, heeft dus groot gelijk” zegt Werner De Dobbeleer, Expert Verkeersveiligheid van VSV.
Campagne “Groot gelijk dat je nuchter rijdt”
Om de groeiende groep die nuchter rijdt een hart onder de riem te steken en de anderen aan te sporen dat voorbeeld te volgen, lanceert de VSV een nieuwe campagne onder de noemer “Groot gelijk dat je nuchter rijdt”. De boodschap is bedoeld voor alle bestuurders en focust in de eerste plaats op alle zomerse gelegenheden waar al eens een glas wordt gedronken: van barbecues en buurtfeesten tot festivals en sportevenementen. Nog tot eind juli herinneren affiches langs de hoofdwegen eraan dat je als bestuurder best kiest voor alcoholvrije alternatieven. Daarnaast is er onder meer een campagnevideo die verspreid wordt via sociale media en tal van banners, posters en en stories die je kunt downloaden van de campagnewebsite veiligverkeer.be.
Controles en sancties
Ook deze zomer zetten de lokale en federale politie extra in op alcoholcontroles. In de eerste helft van vorig jaar betrapte de politie in Vlaanderen 12.357 bestuurders onder invloed van alcohol (2). Wie bij een controle boven de wettelijke limiet zit, riskeert minstens 3 uur rijverbod en een onmiddellijke inning van minstens 179 euro. De sancties lopen snel op naarmate het promillage stijgt. Bij dagvaarding voor de politierechtbank zijn geldboetes tot 16.000 euro mogelijk, met verder ook een verval van het recht tot sturen tot 5 jaar en immobilisering van het voertuig voor dezelfde periode, plus de verplichting om een alcoholslot te installeren. Beginnende bestuurders die sinds minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben, moeten steeds voor de rechter verschijnen. Zij krijgen steeds een verval van het recht tot sturen opgelegd en dienen opnieuw hun theorie- en/of praktijkexamen af te leggen alvorens ze terug mogen rijden.
Check de Video en de Campagne
- Online panelbevraging bij een representatieve steekproef van 600 autobestuurders tussen 18 en 54 jaar in Vlaanderen, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de VSV, in maart 2024.
- Verkeersstatistieken Federale Politie, http://www.verkeersstatistieken.federalepolitie.be/verkeersstatistieken/
Over de VSV
De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers.
VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be
Over het beleidsdomein MOW
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.
Over het Departement MOW
Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging.