1 op 4 Vlaamse automobilisten kreeg vorig jaar een snelheidsboete. VSV start nieuwe snelheidscampagne. ​ 

Een grote meerderheid van de Vlaamse autobestuurders zegt dat ze op hun snelheid letten, vooral in schoolomgevingen en binnen de bebouwde kom. Toch geeft 1 op de 4 aan dat ze het voorbije jaar een flitsboete in de bus kregen. Opvallend vaak gaat het om jongere bestuurders en mannen, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) vandaag bekendmaakt. Uit het onderzoek blijkt ook dat ​ automobilisten die te snel rijden snelheid nog te weinig aan veiligheid linken. Daarom starten Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder en de VSV een nieuwe snelheidscampagne.

"De campagne ‘Jouw snelheid, mijn veiligheid’ moet weggebruikers wijzen op het nut van snelheidslimieten op bepaalde plaatsen. Als bestuurders ervan overtuigd zijn dat de snelheidslimieten bijdragen aan de veiligheid, dan zijn ze sterker geneigd om zich er ook aan te houden. Boetes alleen volstaan niet om snelrijders op andere gedachten te brengen. Het draagvlak moet ook voldoende groot zijn. Daarom ​ is het cruciaal om bestuurders te blijven vertellen waarom het zo belangrijk is om je aan de snelheidslimieten te houden: omwille van de veiligheid."- Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Annick De Ridder 

 

Meerderheid let op de snelheid, maar… 

In juli 2024 bevroeg de VSV 1000 Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar over snelheid in het verkeer (1). Een grote meerderheid (75%) van de bestuurders geeft aan op hun snelheid te letten. Het vaakst doen ze dat in schoolomgevingen (82%) en binnen de bebouwde kom (81%). Daartegenover staat dat een kwart (25%) verklaart het voorbije jaar te zijn betrapt op te snel rijden. Bestuurders jonger dan 30 (36%) en mannen (30%) worden opvallend vaker geflitst dan oudere leeftijdsgroepen en vrouwen.

Opmerkelijk: bestuurders die meldingen gebruiken, werden vaker geflitst (33%) dan zij die dat niet doen (18%). Het gaat over meldingen van gps-applicaties zoals Waze en Google Maps die aangeven wanneer je te snel rijdt.

Controles lijken vooral een effect te hebben op de locatie waar ze plaatsvinden of gekend zijn: zo geeft 1 op de 3 bestuurders (33%) aan minder op de snelheid te letten als ze weten dat er niet gecontroleerd wordt. Een ruime meerderheid (65%) schat de algemene pakkans voor te snel rijden weliswaar groot in, maar dit blijkt geen invloed te hebben op het feit of bestuurders al dan niet op hun snelheid letten. 

Overtuigde chauffeurs en geloofwaardige snelheidslimieten

Bestuurders die aangeven regelmatig te snel te rijden, hebben vooral twijfels bij de geloofwaardigheid van de snelheidslimieten. ​ 

  •  Zo vindt slechts 55% van de bestuurders die niet altijd op hun snelheid letten 70 km/u een aanvaardbare snelheid op de plaatsen waar dit nu de limiet is, bij bestuurders die wel bijna elke rit op hun snelheid letten, vindt 80% dit een aanvaardbare snelheid. ​ 
  • Bestuurders die niet altijd op hun snelheid letten gaan er ook minder mee akkoord dat door je aan de snelheid te houden, je minder risico loopt om een ongeval te veroorzaken. 73% gaat hiermee akkoord, terwijl dat 92% is bij bestuurders die wel bijna altijd op hun snelheid letten. 
  • Ook gelooft maar 65% van de bestuurders die niet altijd op hun snelheid letten dat de snelheidslimiet er is voor de veiligheid. Bij bestuurders die wel bijna altijd op hun snelheid letten gaat 89% hiermee akkoord. ​ 

Daarnaast vergeten ze ook vaker op hun snelheid te letten, rijden ze soms te snel uit haast of verveling ​ en denken ze vaker dat hun omgeving ook soms te snel rijdt . 

Als bestuurders ervan overtuigd zijn dat de snelheidslimieten bijdragen aan de veiligheid, dan zijn ze sterker geneigd om zich er ook aan te houden. Boetes alleen volstaan niet om snelrijders op andere gedachten te brengen.

"Wie regelmatig te snel rijdt, twijfelt vooral aan de geloofwaardigheid en het nut van snelheidslimieten op bepaalde plekken. Met een nieuwe campagne willen we daarom nogmaals benadrukken dat de snelheidslimiet er in de eerste plaats is voor de veiligheid: ‘Jouw snelheid, mijn veiligheid” . - Werner De Dobbeleer (VSV). ​ ​ 
Snelheidsbevraging van de VSV

Jouw snelheid, mijn veiligheid 

Naarmate je sneller rijdt, neemt ook de stopafstand toe én is er een aanzienlijk grotere impact bij een botsing. Daardoor verkleinen de overlevingskansen van weggebruikers die in een ongeval betrokken raken – zowel in als buiten het voertuig. Hoe meer bestuurders de snelheidsregels naleven, hoe minder verkeersslachtoffers er dus zullen vallen. Dat is de insteek voor een nieuwe VSV-campagne onder de noemer “Jouw snelheid, mijn veiligheid”. 

De campagne loopt de hele maand februari met affiches langs de Vlaamse hoofdwegen en boodschappen op de tankpistolen. Vanaf 3 februari zijn er ook twee radiospots op alle Vlaamse zenders, en een uitgebreide onlinecampagne via sociale media. Ontdek de volledige campagne op veiligverkeer.be. 

Kleine minderheid gaat zwaar over de schreef 

Uit cijfers van de Federale Politie blijkt dat de grote meerderheid (82%) van de bestuurders die in Vlaanderen worden betrapt op overdreven snelheid, hooguit 10 kilometer per uur te snel reden (2). In absolute cijfers gaat het over meer dan 3,8 miljoen overtredingen op een totaal van meer dan 4,7 miljoen. Het aandeel bestuurders dat flink over de schreef gaat en meer dan 20 km per uur te snel rijdt, blijft weliswaar beperkt tot zo’n 4% van het totaal maar is toch nog altijd goed voor meer dan 180.000 overtredingen. 

Check de campagne op Veilig Verkeer
  1. Online bevraging bij een representatieve steekproef van 1.000 autobestuurders tussen 18 en 54 jaar in Vlaanderen, uitgevoerd in juli 2024 door Ipsos in opdracht van de VSV. 
  2. Verkeersstatistieken Federale Politie, https://www.politie.be/statistieken/nl/verkeer/verkeersovertredingen/tabel?nis=2_0 

Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Xavier Lesenne

Woordvoerder Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder

Over de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

VSV, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen - 015 44 65 50 - info@vsv.be - www.vsv.be

 

Over het beleidsdomein MOW 

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vormt samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat ministerie vormt samen met de extern verzelfstandigde agentschappen De Lijn en De Vlaamse Waterweg nv op zijn beurt het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. 

Over het Departement MOW 

Als Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid doen we Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht. Onze experten in beweging zetten zich elke dag in voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor de hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur. We werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan verschillende projecten, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Om die brede waaier aan uitdagingen tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op onze experten met diverse profielen. Samen hebben we één doel: met onze inzet, teamwork en vakmanschap bijdragen tot een betere samenleving. Wij zijn #experteninbeweging. 

 

 

 

Contacteer ons

Steve D'Hulster

Verantwoordelijke pers & PR, VSV

Werner De Dobbeleer

Expert Verkeersveiligheid & Woordvoerder, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VSV-Veilig Verkeer

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers. 

Neem contact op met